Eitje van Johran
Wekelijks verse eieren verkocht door jongeren in: Roden, Nieuw-Roden, Peize, Tolbert, Leek, Marum, Groningen, Gemeente Tynaarlo

Dit is een pagina over hoe een kip een ei legt, wanneer en hoe lang.

De kippen die eieren leggen noemen we ook wel leghennen. Een haan legt immers geen eieren. Daarom staat er op een kerktoren ook een haan en geen kip. Anders worden de mensen onder de toren elke dag voorzien van eierstruis. 

Maar alle gekheid op een stokje, de eieren worden gelegd door vrouwtjes kippen. Hennen dus. En hun werk is dat ze dus eieren leggen. Productie dus. En dat is volgens sommige organisaties zielig. Maar een kip die zielig is legt geen ei. Het is net als u of jij. Zit je niet lekker in je vel? Dan werk je ook niet zo goed. En is het zielig dat een kip een ei legt? Natuurlijk niet. 


Voedsel van de legkip

Wel is het belangrijk dat een hen goed verzorgt wordt. En dat heeft te maken met goed voedsel en water. Wat eet een hen dan dagelijks?

Goede voeding voor kippen is essentieel om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en goede eieren leggen. Hier zijn enkele belangrijke voedingsstoffen voor kippen:
Legvoer: Speciaal samengesteld legvoer voor legkippen bevat de juiste hoeveelheid eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen om de kippen te ondersteunen bij het leggen van eieren.
Groenvoer: Kippen kunnen genieten van groenten zoals sla, wortelen, spinazie en kool. Dit voorziet hen van extra vitaminen en mineralen.
Granen en zaden: Granen zoals maïs, tarwe en haver, evenals zaden zoals zonnebloempitten, zijn goede aanvullingen op het voedsel

Een kip die eenzijdig eet zal ook een mindere kwaliteit aan ei leggen. Hebben ze een dunne schaal? Dan zullen ze bijvoorbeeld calcium tekort hebben.


Wanneer gaat een hen eieren leggen?

Leghennen beginnen meestal met eieren leggen als ze tussen de 18 en 24 weken oud zijn, afhankelijk van het ras en de omstandigheden. Over het algemeen leggen leghennen bijna dagelijks een ei. Ze beginnen niet gelijk met een groot ei te leggen. In de eerste weken zal een ei best klein zijn en niet elke dag een ei komen. Ze moeten nog even oefenen met leggen zullen we maar zeggen.
Een leghen kan gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar oud worden, afhankelijk van verschillende factoren zoals het ras, genetica, levensomstandigheden en gezondheidszorg. Naarmate kippen ouder worden, neemt meestal de frequentie van het leggen van eieren af. Daarom zal een boerderij met kippen meestal na een jaar of 2 de kippen vervangen. Soms laten ze de kippen nog een periode langer zitten, maar dan zullen ze eerst in de rui geweest moeten zijn. 

Bellen
Map
Info
Instagram